Morela jest gatunkiem rośliny wieloletniej. Jest najbardziej znanym na całym świecie owocem pestkowym, który ma piękny słoneczny kolor. Najlepsza jest morela w pełni dojrzała. Rozpoznaje się ją po pomarańczowej lub intensywnie żółtej, gładkiej skórce z charakterystycznym rumieńcem. Cenne składniki zawarte w świeżej moreli można zachować w wyniku ich suszenia. Dzięki tej metodzie można bezpiecznie przechowywać i cieszyć się jej smakiem przez wiele miesięcy. Morela suszona jest idealnym zamiennikiem słodyczy, ponieważ doskonała jest jako przekąska.
Morela jest głównym bogactwem Beta-karotenu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B i C, oraz błonnika.
Dowiedź się skąd pochodzą nasze surowce
Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO) z dnia 27.04.2016 r. Kliknij po więcej informacji.